Hasznos Tanácsok >

Konyhabútor tervezése

Konyhaszekrény főbb méretei

Az alsó szekrény magassága a munkalappal együtt:90 cm
A mélysége:55 cm
A lábazat magassága:10-15 cm
A szekrényen lévő munkalap mélysége:60 cm
Az alsó és a felső szekrény közötti távolság:kb. 55 cm
A felső szekrény magassága általában:70-90 cm
Mélysége:30 cm

A beépíthető gépek és eszközök szélességi méretei:

Tűzhely:60 cm
Hűtőszekrény:60 cm
Mosogató + csepegtető:kb. 45-90 cm
Mosogatógép:45 cm és 60 cm
Elszívó:60 cm

A konyhabútor tervezése a legösszetettebb feladat és a legtöbb kivitelezési munkát is ez igényli a beépített bútorok közül.

Először is mérje le azt a falrészt, ahová kívánja rakni a bútorokat! Mérje meg a gépészeti kiállásokat (víz, gáz, elektromosság), mert ezek határozhatják meg a fent említett gépek pontos helyét. (Ha egy teljesen frissen épülő konyháról van szó, akkor előre találja ki mindennek a helyét, és ehhez képest legyenek kialakítva a kiállások!) Ha ez megvan, fogjon egy ceruzát, egy vonalzót és egy négyzethálós papírlapot! Rajzoljon be minden alapösszetevőt (tűzhely, mosogató, hűtő, esetleg mosogatógép)! Fontos, hogy közel a sarokhoz, vagy a falhoz lehetőleg ne kerüljön a mosogató és a sütő. A sütőnek az elhelyezése, történhet magas, álló szekrényben is (a földtől a felsőszekrény tetejéig tart), a munkalap síkja fölött. Az így elhelyezett sütőnek a használata sokkal kényelmesebb! A főzőlap alatti rész, ami ebben az esetben felszabadult, rakhatunk polcot, vagy akár fiókot is. A mosogatótálca kiválasztásánál, én a szögleteset javasolnám a kerekkel szemben, mert szerintem használhatóbb forma! Ha szeretne mosogatógépet is, akkor az lehetőleg a mosogató mellé próbálja elhelyezni. (Ha beépíthető mosogatógépet kíván beépíteni, akkor arra figyelni kell, hogy a gép mögé ne kerüljön lefolyó és konnektor sem!) Ezek után számolja ki a megmaradt szabad területeket, és ebből próbáljon meg gazdálkodni.

Ha a sarkokban fordul a konyhabútorunk, akkor a szekrényünk kialakítása nehézkesebb. Lehet egyenes a bútor, vagy L-alakú. Az is kérdés lehet még, hogy polcot rakjunk-e bele, vagy forgókosarat? Ha polcot rakunk, akkor több minden fér a szekrényünkbe, viszont bele kell „másznunk”, ha hátulról szeretnénk valamit. Ha forgókosarat, akkor használni könnyebb, de ekkor a bútor tároló kapacitása csökken. (Vannak még erre a célra használható tároló rácsok, de azoknak az ára igen borsos.)

Szükségünk lesz még fiókokra is, legalábbis az evőeszközöket mindenképpen abban „szokás” tárolni. A nagyobb lábasokat, fazekakat is tárolhatjuk mélyebb fiókokban, de itt ugyan az a dilemma, mint a fent említett forgókosár-polc helyzetével! A döntés mindig az Öné!

A felsőszekrény szélességi méretei, megegyeznek az alsó szekrény szélességi méreteivel (az ajtók „futnak” egymással). A magasságot, a már említett esztétikusság és a tároló kapacitás határozza meg. Ha a konyhabútorunk „fordul”, akkor a sarokra kerülhet L-alakú, vagy 45’-os szekrény is. Az ajtók lehetnek teli ajtók, vagy üvegesek. A felsőszekrények általában polcosak, de lehet például edényszárítót is elhelyezni a mosogató fölötti szekrényben.

Lehet még esztétikai és funkcionális megoldásokkal változatossá tenni a konyhabútor képét.

Ezek például: felső világítás-koronaléccel, a felsőszekrény alá fénycsőtakaró léc, a szekrény végekre nyitott polc, egy-egy alumíniumkeretes ajtót is rakhatunk a felsőszekrényünkre.

A fent leírt megoldások, a teljesség igénye nélkül készültek. Sok minden befolyásolhatja a tervezést, és főleg a kivitelezést. Remélem, tudtam Önnek segíteni napjaink egyik legmeghatározóbb helységének, a konyhának a kialakításban, a minél praktikusabb és esztétikusabb tervezésben.

Üdvözlettel:

Bense Gergő
Bútorasztalos